Musta tee
Mustan teen tarina alkoi Kiinassa 1500 –luvun lopulla ja 1800 –luvulle asti Kiina olikin ainoa mustan teen tuottaja. 1800-luvulla englantilaiset ihastuivat juomaan ja aloittivat oman teetuotantonsa siirtomaissaan Intiassa ja Sri Lankalla. Nykyään mustaa teetä viljellään edellämainittujen maiden lisäksi myös mm. Japanissa, Keniassa, Azerbaidžanissa sekä Mauritiuksella.
Mustaa teetä varten poimitaan teepensaan oksan päässä kasvava nuppu sekä siitä seuraavat teelehdet. Näiden annetaan kuihtua pimeissä huoneissa kunnes ne ovat pehmeitä. Lehdet rullataan siten, että neste puristuu esille, jonka jälkeen ne asetetaan lämpimiin ja kosteisiin huoneisiin hapettumaan voimakkaasti. Hapettumisen aikana entsyymit muuttavat pienet antioxidantit suuremmiksi jolloin musta tee saa sille tunnusomaisen värin ja maun. Musta tee onkin täysin hapetettu tee.
Tiesitkö, että "meidän" musta teemme tunnetaan Kiinassa punaisena teenä?